Цветове в градината с помощта на храсти

Р азноцветните градини са красиви и впечатляващи. При внимателно планиране и проектиране, можете да имате храсти, които цъфтят във вашия двор през цялата година. Тези цветни цъфтящи храсти могат да бъдат акцентите в пейзажа и основните растения в градината, около които да се проектира ландшафта. Красиви цъфтящи храсти има през всички сезони, които с цветовете, листата и плодовете си радват окото през цялата година. Ще дадем някои идеи за храсти - по 3 за всеки сезон, които са подходящи за отглеждане при нашите климатични условия, ако искате да имате пъстроцветна градина цели 12 месеца.

Пролет

Цидония (Chaenomeles japonica)
Един от най-ефектните храсти в градината е японската дюля. Цидонията цъфти с красиви, разнообразни, обилни цветове още от ранна пролет, още преди да са се появили листата му. Представлява нисък или средно висок храст с тънки, бодливи клонки и малки елипсовидни листа. Вирее на богата градинска почва и слънчево или полуслънчево изложение.

Спирея (Spiraea)
Спирея е род растения от семейство Розови. Това са листопадни храсти разпространени в умерено топлата зона на северното полукълбо. Повечето видове цъфтящи напролет са с красиви, бели цветове. Тези храсти бичат слънце, богатата и хранителна почва и умерената влага. Издържат на засушаване и засенчване. У нас най-популярен представител е Майски дъжд.

Форзицията (Forsythia)
Най-слънчевият храст в пейзажа – форзицията, цъфти с жълти цветове. Този храст е изключително непретенциозен, вирее на слънце, на полу-сянка, на глинести и на песъкливи почви, издържа и на жега, и на студ, и на суша, дори на заливания с вода.

Лято

Вайгела (Weigela)
Вайгелата е многогодишен цъфтящ храст, окичен с множество дребни цветчета. Цветовете и са предимно в розови и лилави тонове. Цъфти от началото на май до края на юни. При топло време може да се случи и повторен цъфтеж в средата на август. Забележителното при нея е, че яркостта на цветовете и се променя в периода на цъфтежа: в началото нейните цветчета са бледи, но постепенно набират сила и стават все по-ярки.

Хортензия (H. arborescens)
Хортензиите са листопадни, едролистни, декоративни храсти. Тези красиви растения притежавта многочислени цветчета, събрани в големи топковидни съцветия, оцветени в различни ярки цветове: розово, червено, бяло и даже синьо. Цъфти ежегодно от средата на пролетта до късна есен. Обожава обилното поливане и обича сянката.

Лагерстремия (Lagerstroemia indica)
Лагерстремията или наричана още индийски люляк е изключително красив градински храст. Цъфти в прекрасни ярки цветове и е чудно украшение за двора. Подходящото за индийския люляк място в градината е слънчево и защитено от вятър. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества, добре дренирана за предотвратяване на задържане на вода и предпазване от замръзване през зимата.

Есен

Хризантема (Chrysanthemum)
Есенната хризантема предлага разнообразие от форми и нюанси, които я превръщат в особено желан храст през този сезон. На мястото, което сте избрали за хризантемите, трябва да има поне половин ден силно слънце. Почвата трябва да е богата, по възможност не глинеста и да се отцежда добре - това е единственото задължително изискване, на което трябва да отговаря тя - в противен случай, растението расте вяло.

Кариоптерис (Caryopteris cland)
Многогодишен, цъфтящ храст с отлични декоративни качества. Достига височина до 1 метър, образувайки гъста корона. Листата са продълговати, сребристи отдолу и при разтриване издават силен приятен аромат. Предпочита богати почви. Засаден на слънце, ще ви радва с многобройните си сини цветчета и прекрасен аромат. Цъфти много обилно - цялото храстче се покрива с дребни, сини, събрани в гъсти съцветия цветове, разположени по горните части на клонките.

Абелия (Abelia)
Абелията е много красив цветен храст, подходящ за отглеждане на двора. Цветовете са на чепки в края на клонките, големи около 1 - 5 см, обагрени в бяло до лилаво – розово и винаги силно ароматни. Цветчетата приличат на камбанки. Предпочита пряко слънце или шарена сянка, но добре вирее и на сенчести места.

Зима

През зимата, когато растенията не цъфтят, красотата в градината може да дойде от някои вечно зелени храсти. Ето някои от най-красивите храсти, подходящи за пейзажа през този сезон.

Фотиния (Photinia fraseri)
Бъpзopacтящ вeчнoзeлeн шиpoкoлиcтeн xpacт c дpeбни лъcкaви лиcтa. Beчнoзeлeният xpacт се цени високо зapaди кpacивият чepвeн цвят, в кoйтo ca oбaгpeни нoвитe лиcтa. Пpeдпoчитa дpeниpaнa пoчвa. Нeвзиcкaтeлнa е към cвeтлинaтa - paзвивa ce дoбpe нa ceнчecти и пoлyceнчecти места. Ha cлънчeвo мяcтo ce пoдcилвa oгнeния цвят нa млaдитe лиcтa, които по късно придобиват зелен цвят с блясък.

Лавровишня (Prunus laurocerasus)
Лавровишнята е вечнозелен храст с големи лъскави листа. Цветовете са бели и са събрани в изправени гроздовидни съцветия, в пазвите на листата. Лавровишнята обича сянката, но не понася течението, което може да е причина за измръзване през студените зимни месеци. Много подходящ вид е за изграждане на живи плетове.

Аукуба (Aucuba japonica)
Япoнcкaта ayкyбa е кpacивo, вeчнoзeлeнo pacтeниe c eфeктни пъcтpи лиcтa. Heпpeтeнциoзeн вид пo oтнoшeниe нa пoчвeнитe ycлoвия. Paзвивa ce нa cянкa, не е привържаник на пряката слънчева светлина. За да се развива нормално, е необходима висока въздушна влажност. Ако въздухът е сух растението страда.

Статия за ТреваСтатия за Розите