Зелената трева пред дома

И мате ли чувство, че тревата на съседите е по-зелена от вашата? Летните горещини и малкото количество валежи са изпитание за зелените площи, така че ако тревата на съседа е по-зелена от вашата той вероятно има по-добра смеска от семена, по-качествена почва и най-вероятно капково напояване. Вие също може да имате всичко това срещу не малка сума за пълна подмяна на моравата... или можете да опитате по-достъпни подходи за подобряване на съществуващата трева.
- Не косете тревата твърде ниско
По-високата трева задържа повече влага и остава по-зелена в сравнение с ниско окосената. Освен това това, по този начин се засенчва почвата, което спомага да се запазят корените. Настройте косачката на по-високо косене от това, което извършвате обикновено. Също така, проверете тревата веднага след косене. Накъсаните краища показват, че острието е затъпено, а накъсванията предизвикват допълнителна загуба на влага от растенията. В такива случаи сменяйте острието своевременно.
- Не торете тревата през лятото
Когато моравата започне да пожълтява, тя не е мъртва - просто влиза в спящо състояние, за да спести енергия за по-хладни и влажни времена. Може да се изкушавате да приложите в тези случаи торове и препарати за борба с плевелите, но ако не направите това правилно, тези химикали могат да изгорят нагрятата тревна площ. Ако все пак решите да торите правете го много рано сутрин или късно вечер, когато тревата е по-изстинала. Освен това полейте обилно преди и след торене, за да я охладите допълнително.
- Поливайте по график
Здравите и зелени тревни площи са резултат от старателно поливане на редовни интервали. Най-доброто време за поливане на тревата е рано сутрин или късно вечер, когато обикновено има по-малко вятър и топлина. Поливането по това време позволява по-малко изпаряване във въздуха, по-голямо проникване в почвата и по-малко оттичане. Времето за поливане обикновено отнема около 10-15 мин. В случай, че се появят локви, това означава, че количеството вода трябва да се намали. Важно е тревата изцяло да изсъхне между интервалите за напояване, защото лекото изсъхване преди поливането спомага за растежа на растенията.
- Аеритирайте през есента
Отглеждането на тревата е мултисезонен проект и грижа за нея трябва да има през цялата година. През есента планирайте да аерирате вашата морава. Аерирането вкарва въздух до корените на тревата и премахва мъртвата трева паднала върху почвата. Сезона е подходящ също да подхраните почвата с компост и да подсеете със семена. Правете тези неща редовно и постепенно ще подобрите вида на почвата и тревата. Това ще направи вашата тревна площ по-устойчива на суша и ще се наслаждавате на по-зелената страна на оградата.

Розите в градинатаДвор край морето