Рози в градината

Н ежни, цветни, ухаещи - такива са цветовете на кралицата на цветята - розата. Не е чудно, че всеки иска да се наслади на тази завладяваща комбинация от красота в градината си. Отглеждането на ароматни рози не е трудно и ако спазвате някои прости правила, ще се радвате цяло лято на благоуханната прелест на тези цветя и храсти.
Кога се садят розите
Като се изключат екстремните климатични условия, рози могат да се засаждат през цялото време на годината. Екстремното време включва много студени дни, продължителни дъждове и високи температури. Всякакво друго време е подходящо за садене на рози в градината.
Къде да посадите вашите рози
Розите са приспособими и издръжливи растения, които могат да се отглеждат в различни условия, но все пак при избора на място имайте предвид следните особености: - Осигурете достатъчно слънчева светлина. Розите се чувстват много добре на пряка слънчева светлина. За най-добри резултати се препоръчва минимум четири часа пряка слънчева светлина. - Избягвайте интензивна конкуренция от други растения. Колкото по-близо засаждате розата до други растения, толкова по-голяма е конкуренцията за влага и слънчева светлина. За най-добри резултати, засадете вашата роза на 1 метър от другите растения и на 60 см. от останалите рози. Избягвайте да засаждате рози под дървета. - Избягвайте много открити, ветровити места. Силните ветрове пречат на доброто уплътняване на корените в основата почвата. Това може да доведе до изкривяване на растението по време на растеж и е вероятно в някои крайни случаи да доведе до загиването на розата. За да избегнете това, уверете се, че корените са добре уплътнени при засаждането.
Поливане на розите
Поливането е може би най-важният аспект на отглеждането на всяко растение. Правилното количество вода ще стимулира здраво растение, което ще цъфти продължително време.
Препоръчваме следните следните количества вода за различните видове рози:
Розови храсти - 5 литра
Катерливи рози - 10 литра
Рози рози - 10 литра
Стандартни рози - 10 литра
Рози в саксии - 5 литра
Честота на поливане:
През пролетта и есента:
Новозасадени рози - поливане на всеки два или три дни.
Вкоренени рози - вода веднъж седмично.
През лятото:
Новозасадени рози - поливане на всеки ден.
Вкоренени рози - вода веднъж седмично.
Как да се поливат розите: - най-добри резултати се постигат с капково напояване, което не мокри листата на растението и не провокира гъбични заболявания, особено, ако водата остане по листата през нощта. - при липса на капково напояване поливането с маркуч трябва да се извършва при ниско налягане на водата, в основата на растението.
Препоръчваме мулчиране на розите, тъй като мулчът помага да се запази влагата и да се потиснат плевелите.

Статия за ТреваСтатия за Храстите